Ser barkbiller på satellittfoto

Forskere ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) har utviklet en metode for storskala kartlegging av barkbilleskader og skoghelse.

Fjernmåling er en vanlig metode for å oppdage og overvåke barkbilleangrep, men har oftest vært brukt på mindre arealer. Fordi resultatene fra slike målinger ofte har høy nøyaktighet, ville forskerne finne ut om metoden også kunne brukes i større skala.

SLU omtaler forskningen på sine nettsider:

‒ Vi har brukt satellittbilder som er multispektrale, det vil si bilder som inneholder flere kanaler og informasjon enn det menneskelige øyet kan oppfatte. Bildene har hatt en oppløsning på 10-20 meter, noe som gir god informasjon om ulike tregrupper. Metoden har god evne til effektivt å identifisere endringer i trærnes vann- og klorofyllnivå, som ofte påvirkes av både granbarkbilleangrep og tørke, sier Henrik Persson, forsker ved Institutt for skogressursforvaltning, til slu.se.

Forskerne har brukt referansetrær og tilgjengelig informasjon om de ulike skogene og bestandene for å bekrefte dataene i kartleggingen. Konklusjonen er at metoden er effektiv for å kartlegge barkbilleangrep og tørke, og for å identifisere områder hvor det er gjort skogbrukstiltak eller flatehogst.

Med storskala kartlegging kan skoghelsen overvåkes både på regionalt og nasjonalt nivå, og kanskje også globalt. Dataene kan brukes som beslutningsgrunnlag for skogbruket, og til å utvikle et system som automatisk oppdager endringer i skog. Områder med mulige barkbilleangrep kan dermed flagges, og skogbruket vurdere behovet for inngrep.

Kilde: SLU.se

Skroll til toppen