Conrad Lehne Drangsland (33) avløser sin far Geir Olav som konsernsjef i Byggma fra 1. april. – Han kan mye om Byggma, men har også bevist sin kompetanse utenfor familiebedriften, sier den avtroppende konsernsjefen til Norsk Skogbruk.
Den nye konsernsjefen vil tiltre for fullt i stillingen fra og med 01.04.24. Han har vært ansatt i Byggma siden juni 2021 og fungert som økonomidirektør i Byggma siden oktober 2022, heter det i børsmeldingen om lederskiftet. For selv om familien Drangsland eier 89 prosent av selskapet er Byggma ASA et børsnotert selskap med nesten 2000 aksjonærer. Og i likhet med sine to søsken eier Conrad Lehne Drangsland gjennom selskapet Investor1 noen prosent i Byggma.
– Sterk leder
– Styret i Byggma er trygge på at Conrad Lehne Drangsland har de ledelsesmessige og personlige egenskapene som skal til for å lede og utvikle konsernet videre, og vi er svært glade for at han har takket ja til å bli Byggmas neste konsernsjef. I Conrad får Byggma en sterk og vel ansett leder som kjenner konsernet og bransjen godt», sier styreleder Terje Gunnulfsen i børsmeldingen.
Og den nye konsernsjefen bruker børsmeldingen til å takke styret for tilliten:
– Byggma er et selskap med kultur og verdier jeg personlig kjenner meg igjen i. Hittil i min tid i Byggma har jeg opplevd historisk gode år, nå står vi i den kanskje mest krevende markedssituasjonen for byggebransjen på over 30 år. Byggma består av fantastiske kollegaer som står på hver dag, og fremover blir det viktig at vi bedrer vår konkurranseevne og får ut potensialet selskapet besitter blant annet innen utvikling og økt salg av bærekraftige byggevarer av fornybare råvarer, fortsetter han.
– Ikke noe monarki
Samtidig som Conrad Lehne Drangsland trer inn i stillingen som konsernsjef, blir Henry Gundersen ny økonomidirektør i Byggma. Også den avtroppende konsernsjefen – som nå har nok å drive med i Norske Skog – gir kanskje ikke så overraskende også uttrykk for tilfredshet. – Jeg er svært fornøyd med at Byggma har ansatt ny konsernsjef og ny økonomidirektør. At det er interne kandidater som er foretrukket bekrefter den sterke kulturen Byggma har for å ha høy kontinuitet i ledelsen i selskapet, sier Geir Drangsland i børsmeldingen.
På spørsmål fra Norsk Skogbruk om ikke dette lederskiftet etterlater et inntrykk av at Byggma er et monarki, svarer Geir Olav Drangsland: – Det er ikke til å unngå at noen vil tenke slik. Men han har to mastergrader og i motsetning til i enkelte andre familier har han vist sin dyktighet ved å bygge opp en karriere uten familiens beskyttelse. I tillegg har han jo ikke kunnet unngå å lære mye om Byggma i løpet av oppveksten, sier han.
– Fortsatt i pluss
I likhet med andre aktører i byggemarkedet hadde Byggma svært gode resultater i 2021 og 2022, men opplever nå en kraftig tørke i den innenlandske etterspørselen. – Vi tjener fortsatt penger på det vi gjør, men ikke mye. Men i tider som disse er selv et lite overskudd en kilde til trygghet, sier Drangsland, som også opplyser at Byggmas eksportandel ligger på mellom 35 og 40 prosent.