Skogpatolog Professor/Dr. Agric Kåre Olav Venn døde 6. april 2024, 88 år gammel.
Kåre Venn ble født den 29. desember 1935 i Orkdal. Etter at han flyttet til Ås fullførte han sin utdanning som forstkandidat ved Norges Landbrukshøgskole (NLH) i 1962 – nåværende Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) og fikk jobb som vitenskapelig assistent ved NISK samme år. I 1967 avla han sin dr.scient.-grad, og i 1984 disputerte han for dr.agric.-graden. Hans spesialfelt ble skogsjukdommer. Kåre var særlig opptatt av hvordan sopper og klima påvirket trærnes helse og vekst. Han var en usedvanlig skarp observatør av sjukdomssymptomer og hans arbeid bidro til en grunnleggende forståelse av årsaker til skogskader og skogsjukdommer.
Kåre var også opptatt av å gjøre sin forskning relevant og nyttig for praktisk skogbruk. Dette førte ham til forskningsopphold ved University of Wisconsin (USA), Pacific Forestry Centre (Canada), samt undervisningsopphold i Tanzania og Bosnia-Herzegovina. Forskningen publiserte han i internasjonale tidsskrifter, i fagbøker, i vitenskapelige møter og på konferanser i inn og utland.
I tillegg til å være en fremragende forsker, var Kåre også en dyktig og engasjert formidler og pedagog. Fra 1986 var han professor i Skogpatologi ved NLH, hvor han inspirerte og veiledet utallige skogbruksstudenter. Hans engasjement for å dele kunnskap og strekke ut en hånd når det var nødvendig gjorde ham til en uvurderlig ressurs for yngre forskere. Han var en enestående læremester, som alltid hadde tid til en diskusjon og gjennomlesing av manus og veiledet mange doktorander.
Vi husker Kåre når han sto på stubben i skogen og formidlet kunnskap til studenter, skogeiere eller skogforvaltere. Hans resonnementer var alltid klare og logiske. Han var en populær og dyktig foredragsholder.
Kåres bidrag til skogforskningen strakte seg langt utenfor landets grenser. Fra midten av 1980-tallet ble Kåre engasjert i å få fram kunnskap om de «nye skogskadene» som ble rapportert fra Tyskland. Rapportene fra Europa uroet både folk flest og norske myndigheter. Kåre ble engasjert i det europeiske skogskadesamarbeidet (UN-ECE ICP-Forests) og ble en respektert stemme i ICP-Forests. Han deltok også aktivt i Norge-Russlandsamarbeidet om miljøforholdene langs den Norsk-Russiske grensen.
Som divisjonsleder ved NISK, medlem av det Det Norske Videnskaps-Akademi og deltaker i flere styrer, satte Kåre sitt preg på norsk og internasjonal skogforskning på mange nivåer. Hans innsats ble anerkjent med Kongens fortjenstmedalje i gull i 2003 som et vitnesbyrd om hans betydelige bidrag til skoghelseforskningen.
Bak Kåres faglige prestasjoner og internasjonale anerkjennelse lå en varm familie- og menneskekjær side. Kåre var en hengiven ektemann og far, og hans kjærlighet til familien skinte gjennom alt han gjorde. Hans kone, Anne-Marie var både hans kollega og livsledsager gjennom livet, og var med ham på mange av hans reiser rundt om i verden. På sin 60-årsdag understreket han for oss hvor viktig det var å ta vare på våre familier i vårt liv som forskere.
Vi som jobbet tett med Kåre i mange år er takknemlige for hans menneskelighet, klokskap, hjelpsomhet og faglige veiledning og vil minnes hans gode vesen. Takk, Kåre!
For Skoghelsemiljøet ved NIBIO
Dan Aamlid, Isabella Børja og Halvor Solheim