Avskogingsforordningen (EUDR) som skulle innføres fra 30. desember i år, har skapt hodebry for en hel verdikjede. 2. oktober foreslo EU-kommisjonen å utsette gjennomføringen med ett år.
Mye av hodebryet har vært knyttet til hvordan det nye regelverket ville la seg gjennomføre i praksis, med mange avklaringer som gjenstår og kort tid til implementering. Forslaget om utsettelse må fortsatt godkjennes av EU-parlamentet og rådet, men dette anses som en formalitet som kvitteres ut i løpet av 2024.
Formålet med EU-forordningen er å minimere EUs globale bidrag til avskoging og skogforringelse, samt å redusere klimagassutslipp og tap av biologisk mangfold globalt. Handel med varer som bidrar til avskoging eller skogforringelse blir forbudt i EUs indre marked, og har dermed betydning for virksomheter som eksporterer til EU-land. Tømmer og treprodukter er omfattet av EØS-avtalen, og vil etter all sannsynlighet også gjelde ved import til og innenlands handel i Norge. Utsettelsen kommer etter store protester fra mange land.
«Gitt at forordningen er ny, tidsplanen er stram, og det er et stort antall internasjonale aktører involvert, mener kommisjonen at ytterligere 12 måneder for innfasing er veloverveid løsning som vil hjelpe aktører over hele verden til å sikre en smidig gjennomføring fra starten av», heter det i pressemeldingen fra EU-kommisjonen, som samtidig understreker at forslaget om forlengelse på ingen måte setter spørsmålstegn ved forordningens formål eller innhold.
Bransjen puster foreløpig lettet ut, her sitert fra hver sin nyhetsmelding: Det har vært stor usikkerhet rundt mange elementer i forordningen. Derfor er det bra at EU-kommisjonen lytter til alle de innspillene som har kommet og nå foreslår en utsettelse, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Skogeierforbund, Ellen Alfsen.
Samtidig er en utsettelse bare en utsettelse. Nå må vi sammen med norske myndigheter få på plass viktige avklaringer av hvordan regelverket skal forstås og gjennomføres i Norge. I vår uttalelse til EØS-utvalgets utredning har vi foreslått å etablere et eget EØS-forum for saker som berører jord- og skogbruksnæringene spesielt. Denne saken viser med all tydelighet at det er behov for et slikt forum, sier Anne Delphin, næringspolitisk rådgiver i Norskog.
Treindustrien er imot avskoging og støtter intensjonen i forordningen. Kravene er imidlertid teoretisk innrettet og svært komplekse. Det har også manglet en rekke avklaringer fra EU rundt definisjoner og tolkninger, og nødvendige verktøy og veiledning har ikke vært på plass, skriver Treindustrien.