Under temaet stedstilpasset skogbruk under Hurdagene, var i tillegg til ungskogpleie også tynning tema. Professor ved NMBU Andreas Brunner hadde foretatt både en kronetynning og en såkalt VDT – Variable denisity thinning – som la grunnlag for diskusjonen.
Med klimaendringene som bakteppe, var noe av målet med tynningen å skape en mer robust fremtidsskog. Og dessuten bevare muligheten for lukkede hogster i fremtiden. I kronetynningsbestandet ser Brunner for seg maks 40 fremtidstrær på 40 cm i diameter i sluttbestandet, etter flere tynninger. Trærne som er valgt videre har dyp krone for å sikre stabilitet inn i fremtidsklimaet – særlig mot snøbrekk i disse utsatte områdene. Store trær som konkurrerte om plassen til fremtidstrærne er tatt ut, 2–3 naboer pr fremtidstre. Mens små trær blir stående. For hvert fremtidstre regnes rundt 5 m2 plass til kronen. Brunner ville også satse på ulike treslag som stedstilpasses lokalt, og har latt noe bjørk stå. Han så gjerne at det var flere av dem, men da må det planlegges allerede ved ungskogpleien, påpeker han.
I det andre bestandet hadde Brunner laget et systematisk rutenett med felt på 10 x 10 meter der hhv 1–4 fremtidstrær stod igjen i de ulike feltene i tillegg til felt der alt eller ingenting var fjernet. VDT er en amerikansk tynningsteknikk som Brunner benytter her for å oppnå varierende tetthet og legge grunnlaget for å omstille skogen til lukkede hogster på sikt. Videre oppfølging av bestandet vil være å fristille fremtidstrær, utvide åpninger og skape nye, samt å bevare utynnede grupper. I senere tynninger kan høye rasktvoksende fremtidstrær høstes, og vindfall får skape strukturvariasjon, mener Brunner. Aller best er det imidlertid å begynne og etablere horisontal variasjon og diversitet allerede i ungskogen, men det er altså ikke gjort her. Brunner vil ideelt sett ha første tynning ved 12–15 meter, og forsøke å bevare treslagsdiversitet. Også her ser han etter fremtidstrær med lange lukkede kroner, men på sikt med kontinuerlig uttak snakkes det ikke om antall fremtidstrær mer. Da er det snakk om å ta ut 10 m3 i slengen og å sikre nok gjenvekst. Det siste regner Brunner er trygt ivaretatt gjennom naturlig foryngelse.